RAKİPSİZSİNİZ!

İŞ HAYATINDA İZ BIRAKMAK

Başarı, baş ve arı kelimelerinden oluşan bir kelime. Aslında bu bile başarıya nasıl ulaşacağımızı gösteriyor: işimize baş koymak ve arı gibi çalışmak.  Bu konuda bize ilham olacak Bill Toomey’in olimpiyatlarda  atletizmde altın madalya kazanma hikayesi oldukça etkileyici ve yol göstericidir.

            “Bill Toomey, 1964 yılında yirmi beş yaşındayken olimpiyatların en yorucu oyunu olan dekatlon (atletizmde onlu yarışma) seçmelerine katılıyor. Seçmeler sonunda ilk üç rakibi olimpiyatlara katılma hakkı kazanırken o, dördüncü olarak eleniyor.

            Ertesi günü onu sahanın etrafında koşarken ve idman yaparken görenler: “Toomey, olimpiyatlara katılma şansını kaybettin, neden çalışıyorsun?” Toomey, şu muhteşem cevabı veriyor:

            “1968 olimpiyatları için çalışıyorum.” Bu inançlı ve disiplinli çalışma sonucunu veriyor. Bill Toomey 1968 Mexico City Olimpiyatlarında altın madalyayı gururla göğsüne takarak birincilik kürsüsünde haklı yerini alıyor. 

            Toomey’in bu hikayesi iş ve okul hayatında nasıl başarılı olacağımızı özetliyor. Başarı için öncelikle inançlı olmamız ve hedefimizi belirlememiz gerekiyor: “1968 Olimpiyatlarında altın madalya kazanacağım”, “2023 yılında Şube sayımızı 13’e çıkaracağız”, “2017 yılında yeni pazarlar, müşteriler bulup, ihracatımızı %30 artıracağız” gibi zamanı belli, somut, ulaşılabilir hedefler koymalıyız. “Bu işte çok başarılı olacağım” bir hedef değil olsa olsa bir temennidir.

            Hedefi belirledikten sonra yapılacak ilk şey ise bunun için ilk doğru adımı atmaktır. Genellikle çoğumuz ilk adımı atmayız veya erteleriz. Bazılarımız ise ilk başarısız durumda vazgeçeriz. O yüzden bu belirlediğimiz hedeflerimiz, hayallerimiz olarak kalır. Başarmak için hayal kurmak gerekiyor doğru, ancak hayallerimize, hedeflerimize ulaşmak için Toomey gibi disiplinli ve sabırlı bir şekilde, gözümüzü hedefimizden ayırmadan çalışmak gerekiyor.

            Aslında sırtımızı koltuğumuza dayayıp düşündüğümüzde, belki birçoğumuzun Toomey’in başarı hikayesi kadar büyük olmasa da, başarı hikayelerimizin olduğunu görürüz. O başarılara ulaşmak için aslında Toomey yaptıklarından farklı bir şey yapmadık: Başaracağımıza inandık, hedefimizi belirledik, disiplinli ve sabırlı bir şekilde çalıştık, engeller çıkınca vazgeçmedik ve ertelemedik. Belki Toomey kadar dünyaca ünlü olmadık ama başardık ve eğer inanırsak dünyaca ünlü başarılara imza atıp bu dünyaya bir iz bırakabiliriz. Çünkü hepimizin böyle başarılara imza atacak potansiyelleri var.

Son söz: RakipSİZsiniz…