Kariyerinizi Yönetmeye Kendiniz Tanıyarak Başlayın...
Eğer bir 360 derece değerlendirmeniz varsa, DiSC gibi bir envantere dayanan bir programdan geçtiyseniz veya bir kişilik özelliğiniz bir şahsın ilgisini çektiyse, daha önce fark etmediğiniz yada kabul etmediğiniz bir yönünüzü, başkalarının sizin davranışlarınızda gördüğünü fark edebilirsiniz. Bu davranış özelliklerinizden muhtemelen değiştirmek veya güçlendirmek istedikleriniz vardır. Davranışlarınızı yönlendiren bu kişilik özellikleriniz keşfetmek neden bu kadar önemlidir ve bu bilgiyi nasıl kullanacaksınız?
 
Güçlü yönleriniz, değerleriniz, ilginiz ve öncelikleriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanın faydaları
Çeşitli değerlendirmeler, incelemeniz ve kullanımı oldukça kolay olan gurur duyduğunuz bilgileri size sunar. Örneğin, kocamın tercih ettiği Sevgi Dilleri hakkındaki bilgimi ve ondan destek istediğimde kullanabilirim. Bir şirketin misyonunun benim için uygun olup olmayacağına karar vermeye çalışırken Hayat Değerlerim Envanterini kullanabilirim. Her ikisi de mutlu olmak için yakalamam gereken bazı temel kişisel ihtiyaçları hatırlatıyor.
 
DISCProfil değerlendirmelerinden birini aldığımı ve SC olduğumu öğrendiğimi varsayalım. Ne olmuş yani?
 
Kararlılığı, desteği ve doğruluğu ön planda tutuyorum. Yani eğer bir iş değişikliği yapmak istersem, bu öncelikleri karşılayacak bir iş bulabilirim ya da kendimi biraz zorlamanın zamanının geldiğine karar verebilirim. Bu yüzden tüm zamanımı konfor bölgemden geçirmek istemiyorum. bunun için çalışma hızımı artırmalı, daha istekli görünmek için daha fazla iş yapma fırsatını arayabilirim. Fakat bunu daha rahat hale getirmek ve başarılı olma şansımı arttırmak için, bu davranışların uygulanacağı işbirlikçi ortamları istiyorum. Belki de destek ve istikrar ihtiyacımı karşılayabiimek için parçası olabileceğim bir grubu veya ekibi araştıracağım.
 
Artırılmış kişisel farkındalıkla, yeni işlere, gelişim derslerine, gönüllü fırsatlara ve çalışma ödevlerine daha gerçekçi bakabilirim. Bireysel farkındalığımı, kendi çıkarlarımla ve ihtiyaçlarımla uyuşmayan statü, tanıma, ödeme, prestij veya diğer başarı ölçütleriyle yanlış yönlendirilmemden uzak tutmak için kullanabilirim. Kendi motivasyon ve ihtiyaçlarımdan hareket edebilirim.
 
Stresli durumlar için daha iyi hazırlanabiliyorum. Belki de derinden önemsediğim bir sebep hakkında tutkuyla konuşmalıyım. Büyük bir tutku ve çekicilik sergileyen bir SC stili için doğal bir şey değil. Ama konuşmam nedeniyle başkalarının harekete geçmesini istiyorum. Bunun benim için büyük bir gerginlik olacağını ve yardım isteyerek hazırlanacağını kabul edebilirim. Belki de model olarak kullanmak için Di olduğunu bildiğim birine bakacağım. İçimde sahip olduğum üslubu hazırlayabilir, deneyebilir ve benimle rezonans eden değerleri paylaşmayı deneyebilirim. Sahnede geçirdiğim zamana göre süzüleceğimi bilerek, daha sonra iyileşmek için zamanım olduğundan emin olabilirim.
 
Kişisel farkındalık bilgisi ile başkalarının ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilirim. Diğerlerinin beni farklı kriterlere göre yargılayacağını bileceğim. Diğer insan stillerinin çıkarlarına hitap ederek daha fazla para kazanacağım veya daha fazla gönüllüyü toplayacağım. D önceliği olan kişilerin dikkatini çekmek için bir tür rekabet biçimini tanıtabilirim veya sonuçlara öncelik verenler için nedenlerimi finanse etmenin beklenen sonuçlarını kapsayacağından emin olabilirim. Bir C önceliğine sahip olanlar için, paralarının iyi yönettiklerini nasıl bildireceğimize emin olacağım.
 
Bir liderlik pozisyonu verildiğinde, doğal olarak alçakgönüllü liderlik tarzım üzerine inşa edebilirim. Mirasımı çalışanlarının ve müşterilerinin ihtiyaçlarını destekleyen bir işyeri inşa etmek olarak görebiliyorum çünkü bu, kendimi gerçek bir fark yarattığımı görebileceğim yer. Ancak bir liderin birden fazla stil kullanabilmesi gerektiğini bilerek, cesur ifadeler yapma, yenilikçi fikirler üzerinde hareket etme, piyasa aksaklıklarına tepki verme veya benim için zor olabilecek başka eylemler yapma konusunda bana yardımcı olacak bir koç isteyebilirim. Çalışma arkadaşlarına düzenli olarak statükoya meydan okuma konusunda çok isteksiz davrandığımı veya büyük değişiklikler yaptıklarını sorduğumdan emin olabilirsiniz. Kişisel farkındalık bilgimle kör noktalarimin nerede olduğunu bildiğimi biliyorum ve bu noktalara ayna tutmaya yardım ettiğimden emin olmak için adımlar atabilirim.
 
Artırılmış Bireysel Farkındalık ile diğer insanlarla çalışmak
 
İlişki kurmak
Kariyer danışmanları kişisel çevrenizin önemini anlatıyor. Artırılmış bireysel farkındalık, kendiniz hakkında anlamlı bir şey söylemeniz beklenen ilk toplantılarda size yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ihtiyaç duyduğunuz iyi bir takım çalışması için daha güçlü ilişkilere geçmenize yardımcı olur. Örneğin, daha fazla sıcaklık göstermek için çalışmanız mı gerekiyor yoksa belirli durumlarda rekabet gücünüzü azaltmanız mı gerekiyor? Biriyle uğraştığını söyleyebilir misin? Yardıma ihtiyacınız olduğunu öğrendikten sonra, ipuçlarını araştırabilir, teknikleri deneyebilir, bir eğitime katılabilir veya açıklarınızı gidermek için ne gerekiyorsa onu yapabilirsiniz.
 
Motivasyonu ve çatışmayı daha iyi anlamak
Seni neyin motive ettiğini biliyor musun? Aynı durumun, yönettiğiniz kişileri motive edeceğini mi düşünüyorsunuz? Tekrar düşün. Gerçekten ne istediğinizi bulmak için kendi bilginizi müzakerelerde kullanabilirsiniz, ancak başkaları hakkında varsayımlarda bulunmak için bunu kullanamazsınız. Diğer stiller hakkında bilgi sahibi olmak, çalışanlarınızı, iş arkadaşlarınızı ve aile üyelerinizi neyin motive ettiğini keşfetmek için size bir başlangıç noktası verecektir.
 
DiSC SC stili örneğine dönersek, gruplarla çalışmayı sevdiğini biliyorsunuz, ancak diğerlerinin daha fazla bağımsızlığa ihtiyaçları var. Göreviniz, sonuçlara ulaşmak için bireysel çalışma fırsatları sunarken meslektaşlarınızı grubun destekleyici olacağı konusunda ikna etmektir. Tarzınızdaki diğer insanlar gibi, çatışmadan çekilmeniz çok olasıdır, bu yüzden bunun farkında olmanız gerektiğini ve tarafınızı sunmak için duygusal gerginliği yönetmeye istekli olmanız gerektiğini biliyorsunuzdur.
 
Bir işe alım veya ekip oluşturma önyargılardan kaçının
Senin gibi insanların etrafında olmasını istemek, anlaşılabilir insani bir arzu. İnsanlar, örgütün ihtiyacı olan şey olmasa bile kendine benzeyenleri işe alma eğilimindedir. Kendiniz hakkında daha fazla şey bilmek, kendi tercihlerinizle adayları sıralamak için kendi eğilimlerinizi belirlemenizi daha da kolaylaştıracaktır. Bunun yerine, bir takımı işe almak veya işe yerleştirmek için tamamlayıcı veya eksik beceri ve yetenekler sunan kişileri arayabilirsiniz. Daha objektif olabilirsiniz.
 
Liderliğinizi geliştirin
Liderler bir organizasyonda hareket ettikçe, bir araştırmaya göre, Duygusal Zeka Envanteri'ni kullanarak, kendilerini aşmaya ve kör noktaları geliştirmeye daha fazla eğilimli hale geliyorlar. Açıkçası bu dürüst geri dönüşler, kendi büyümeniz için daha da gerekli olduğu gibi, daha fazla güç ve etki kazandıkça daha da zorlaşır. Size bir promosyon getiren güçlü yönlerin, yeni bir çevrede veya yeni bir rolde aleyhinize işleyeceği doğru olabilir. Örneğin, en teknik bilgiye sahip kişi olarak ödüllendirilmiş olmak, tüm teknik sorunları başkalarına devretmeyi ve daha yumuşak sorunlara daha fazla dikkat etmeyi zorlaştırabilir.
 
DISCPROFIL, performansınıza tam bir bakış açısı kazandırmak için oluşturuldu. İletişimsiz olma, yeni fırsatlar arama veya kötü performansı görmezden gelme gibi ortak sorunları belirleyebilir ve gurur duyacağınız davranışları keşfedebilirsiniz.
 
Zorluklarınız hakkında daha fazla şey öğrenmenin ve yeni davranışları etkili bir şekilde uygulamaya koymanın bir başka harika yolu da akran danışmanı veya koçu ile çalışmaktır. Alışkanlıkları tanımlamak ve değiştirmek zor olabilir ve yanınızda birinin destekleyici olması ve size meydan okuması için yardımcı olur. Akran danışmanları sizin için bilmediğiniz kaynaklara dikkat çekmekte ya da size davranışları, kaynakları ve kendileri için çalışmış teknikleri örnekler sunmakta iyi olabilirler. Antrenörler sizi daha kişisel bir içgörü ve iş seviyesine götürebilir.
 
Kendini zorla
Hiç kimsenin ilgisizlik ile kişilik değerlendirmesi sonuçlarını incelediğini görmedim. Hepimiz kendimizi ve nasıl algılandığımızı merak ediyoruz. Hepimizin neden böyle davrandığımızı ve neden bazı değişikliklerin diğerlerinden daha zor olduğunu açıklamamızla ilgili açıklamalar arıyoruz. Kendimizi görüntülemenin yeni olumlu yollarını keşfetmekten keyif alıyoruz.
 
Meydan okuma, yanılma eğiliminde olduğumuz ve nerede zorluk yaşadığımızla karşı karşıya geliyor. Fakat çoğumuz için, bu zorlukların üstesinden gelmek bile ödüllendirici olabilir. Olumlu bir değişim fark eden veya değişikliklere yanıt olarak farklı davranan diğer kişilerin tepkileri motive edici. Ancak, çoğu zaman, başkalarının bir değişiklik fark ettiklerini bize bildirmeleri pek mümkün değildir. Bir koç veya akıl hocasının motive olmasının başka bir nedeni budur. Bildirimde bulunma, ek teşviki sağlama ve övgü sunma iznine sahiptirler. Yetenekli ve yetenekli olduğun kariyer ve öğrenme fırsatlarını görebiliyorlar - henüz hazır hissetmeseniz bile.
 
Kendine yatırım yapın. Kendi kariyerinizin sorumluluğunu üstlenin.
 
Barış AK
DİSC Danışmanı